Un projecte de Bioeconomia Forestal als Pirineus

La missió del projecte Bio For Piri és impulsar la bioeconomia forestal a través de la gestió dels boscos com a solució a dos dels grans reptes de la zona: els incendis forestals i el repte demogràfic.
El projecte es va iniciar a principis de 2024 i desplegarà les seves accions fins al desembre de 2025 en dos àmbits geogràfics prepirinencs: Alinyà, Lleida (Catalunya); i Aïnsa-Sobrarb, Osca (Aragó).
Les accions del projecte se centraran en 3 línies de treball:

  1. La prevenció d’incendis i la gestió del bosc
  2. L’impuls de la bioeconomia forestal
  3. La transferència de coneixement
6 entitats unides per convertir l’amenaça dels incendis als boscos en una oportunitat
L’amenaça

L’abandonament i la precarització del sector primari, sumat a l’actual context climàtic, ha elevat el risc de patir un gran incendi forestal als Pirineus. Per la dimensió i l’impacte d’aquest potencial incendi -podria cremar-se en bloc des de Navarra fins a Girona- podem afirmar que es tracta d’una de les zones més sensibles i vulnerables de la península Ibèrica.

L’oportunitat
Des del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, juntament amb cinc entitats més, impulsem el Bio For Piri, un projecte que està desenvolupant una sèrie d’accions per reduir l’amenaça d’un gran incendi forestal als Pirineus i, alhora, convertir aquestes tasques de prevenció i gestió del bosc en oportunitats de desenvolupament rural i conservació de la natura a través de la bioeconomia forestal.

 Bio For Piri compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEUSubscriu-te
al nostre newsletter
Dona't d'alta al nostre newsletter i podràs seguir de primera mà totes les novetats del CTFC.